Admiral Gjeddes Gaard er en unik ejendom fra 1730erne opkaldt efter rigsadmiral Ove Gjedde, der som Christian IVs udsending grundlagde Trankebar – den danske koloni i Ostindien.
Et væld af begivenheder har fundet sted i huset, og mange kendte såvel som ukendte personer, har beboet eller besøgt gården.
Store Kannikestræde var hovedgade i middelalderens København, opkaldt efter Kannikkerne, der styrede det Katolske Domskapel og boede i store gårde i gaden.
Efter reformationen blev gårdenes funktion ændret til professorgårde.
Her har boet forfattere og kunstnere, samt adelige og højtstående militærfolk. I 1496 fik Peter Albertsen Danmarks første bog trykt her.
I 1662 boede Leonora og Korfitz Ulfeldt her, mens de afventede deres dom, der faldt i 1670. Kort herefter blev gården af kongen skænket til Ulrik Frederik Gyldenløve. I denne periode har Marie Grubbe sandsynligvis også boet her.
Kroen har huset en blyantsfabrik, et salpeterraffinaderi og der har været såvel bordel, som kvæghold i både forhus og sidehus.
Ove Gjedde (1594-1660), som gården er opkaldt efter, har sandsynligvis aldrig selv boet her, da han havde travlt med at erobre Trankebar til danskerne og derudover ejede en gård i Møntergade, samt flere andre.
Derimod ved man, at hans søn, vicerigsadmiral Frederik Gjedde, i 1707 overtog gården og i 1708 hyrede Ludvig Holberg som huslærer til sine 3 sønner. Ludvig Holberg valgte dog allerede året efter at flytte ind i huset ved siden af på Borch Kollegium. I hans memoires beretter han lidt om sin forfærdelige tid her i gården, da de 3 sønner ikke var gode elever og han blev ikke inviteret med til husets mange festlige sammenkomster.
I 1728 nedbrændte halvdelen af indre København, her i blandt Admiral Gjeddes Gaard. Den blev genopbygget som en af de første, hvilket senere efterforskning har vist ved, at der til formålet bl.a. er blevet ”stjålet/lånt” mursten fra Trinitatis Kirke og Gartnerporten ved Rosenborg Slot.
Siden er gården gået fri af andre brande og bombardementer, som har ramt de nærliggende huse.
I 1918 kom Eddie Salicat, kunsthandler og forfatter, ind af porten og forelskede sig i gården. Han købte det, på dette tidspunkt meget forsømte hus, og satte det i stand for en formue. Han indrettede kunsthandel i forhuse og, restauration i sidebygningen og i digterkroen.
Han giver gården navnet Admiral Gjeddes Gaard og får den fredet.
I 1921 må han sælge gården, og køberen er Danmarks Journalistforbund, der indretter Digterkroen til krostue for forbundet, klublokaler og restaurant.
I 1922 holder Th. Stauning sin bryllupsmiddag i gården.
Eddie Salicat bliver ved med at holde arrangementer i huset, primært af kulturel art, med bl.a. unge digtere og forfattere som Emil Bønnelycke, Hans Hartvig Seedorf og Tom Christensen.
Reglen/traditionen var, at man, når man havde fremført noget, kunne man få en verseinskription i loftet. Den dag i dag kan disse inskriptioner nydes i Digterkroen.
I 1942 købte revisor Steen Hansen gården og indretter revisorvirksomhed med digterkroen som frokoststue.
Steen Hansen var tillige meget aktiv i modstandsbevægelsen og leder af Dannevanggruppen. Digterkroen blev også i den forbindelse brugt til møder.
I 2002 købte Jeanne og Martin Grønbæk baghusene i Admiral Gjeddes Gaard, og åbner dem, så man fortsat kan mødes her til politisk, akademisk og kulturelt samvær.
Ønsker du at læse mere se her
Begyndelsen
2. Verdenskrig og frem